6 Sikap Isteri Idaman Suami

Setiap lelaki mempunyai harapan tersendiri mengenai pasangan hidupnya. Ada beberapa faktor yang dijangka lelaki dari isterinya bermula dari sifat sampai ke kebiasaan sehari-hari. Ini dia enam sikap isteri yang menjadi idaman para suami.

Isteri Idaman Suami

1. Penurut
Menurut kaji selidik yang dilakukan oleh ezinearticle, kebanyakan suami ingin mempunyai isteri yang selalu patuh. Mereka ingin agar semua pendapatnya didengar, kecuali jika perkataanya menyuruh isteri untuk berlaku buruk. Tetapi dalam kes tersebut, lelaki ingin agar isteri mahu menolak perkataan itu dengan baik dan penjelasan yang masuk akal.

2. Mahu berterimakasih dan kerap memuji
Menurut para suami, mendapatkan ucapan ‘terima kasih’ serta pujian atas apa yang telah dilakukannya untuk anda, boleh membuat dirinya merasa bahagia serta dihargai. Ada kalanya suami mengorbankan masa, tenaga dan wang untuk membuat isterinya merasa senang atau paling tidak, merasa selamat. Di saat itulah, anda ‘wajib’ menunjukkan rasa terimakasih dan berikan perhargaan padanya.

3. Boleh berperanan sebagai sahabat
Selain sebagai pendamping hidup, suami ingin isterinya juga mempunyai peranan sebagai teman. Dalam peranannya itu, suami ingin agar isteri menjadi tempat berkongsi kegembiraan,kesedihan, memberikan cadangan, dan mempunyai minat yang sama. Pada hakikatnya, tidak ramai isteri yang menyedari perkara ini. Apabila perkara itu terjadi, bukannya tidak mungkin jika suami jadi lebih intim ketika bersama rakan-rakannya berbanding ketika dengan anda.

4. Membuatnya menjadi seseorang yang lebih baik
Di sebalik lelaki yang berjaya ada wanita yang hebat. Inilah yang diingini oleh ramai lelaki, wanita yang selalu menyokong dan mendorongnya untuk menjadi individu yang lebih baik. Para suami ingin agar sang isteri selalu ada di ‘belakangnya’ saat sedang berada dalam masa sukar dan mendorongnya untuk mampu mengatasi perkara tersebut.

5. Pandai mengurus tugasan rumah tangga
Para suami juga mengatakan bahawa mempunyai isteri yang mahir menjaga anak, akan membuat diri mereka merasa selamat apabila berada di luar rumah. Selain itu, para suami juga menginginkan isteri yang pandai mengatur tugas rumah tangga, bermula dari masalah kebersihan hingga makanan.

6. Bijak mengurus wang
Menurut suami, perkara tersebut sangat membantu mereka dalam menguruskan bajet kewangan secara berkesan. Selain itu, lelaki juga berfikir bahawa wanita mempunyai kemampuan mengatur kewangan melebihi para lelaki.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.