8 Tanda di Zakar yang Jadi Petunjuk Kesihatan Lelaki

ultimax pillZakar yang sihat penting untuk memastikan seluruh tubuh lelaki sepenuhnya berfungsi dan berfungsi pada Prestasi yang optimum. Kerana merupakan barometer badan, pelbagai masalah yang terjadi pada zakar boleh digunakan sebagai penunjuk awal adanya masalah lain di seluruh tubuh.

Sensitiviti, saiz, serta kekuatan tegang zakar, semuanya berkaitan dengan kesihatan tubuh lelaki secara keseluruhan. Kerana itu, beberapa masalah pada zakar boleh menjadi tanda ada yang tidak beres di bahagian tubuh lain.

1. Zakar mengecut apabila suhu terlalu sejuk atau terlalu panasPengeluaran sperma akan berkembang subur pada suhu sedikit pada bawah suhu badan normal. Pada masa lelaki merasa kesejukan, zakarnya akan mengecut. Menurut Harvard Health Publications, perkara ini terjadi kerana saluran darah pada zakar tertutup kerana suhu sejuk, tetapi masih akan kembali ke saiz biasa ketika ada aliran darah.

Berada pada persekitaran dengan suhu terlalu sejuk atau terlalu panas berbanding suhu normal tubuh, boleh memberi kesan negatif pada sperma dan pengeluaran testosteron. Lelaki disyorkan untuk menjaga kawasan genitalnya sedikit lebih sejuk daripada suhu badan, mengelakkan seluar ketat dan berendam terlalu lama dalam kolam air panas, agar spermanya tetap sihat.

2. ‘Testis biru’ masa terangsangSesetengah lelaki mengalami ‘blue ball’ atau dalam dunia perubatan dikenali dengan Prostatic Congestion (kesesakan prostat), terutama bila ghairah seksual tidak diikuti oleh orgasme.

Keadaan ini menyebabkan rasa sakit dalam testis atau sensasi tidak selesa yang disebabkan oleh aliran darah yang tidak sekata, sehingga menyebabkan peningkatan volume darah yang terperangkap dalam alat kelamin. Hal ini membuat zakar tegang dan testis membesar sampai volume darah pada genital berkurang. Zakar dan testis boleh kembali ke saiz biasa selepas darah yang terperangkap boleh berkurang.

3. Penggunaan alkohol dan tegangMengambil terlalu banyak alkohol tidak hanya buruk bagi hati, tetapi juga untuk kesihatan zakar. Keupayaan lelaki untuk mendapatkan tegang terhalang dengan minum alkohol dos tinggi atau kepekatan alkohol darah (blood alcohol concentration atau BAC) dalam atas 08, menurut McKinley Health Center dalam University of Illinois.

Penyahhidratan yang disebabkan kerana alkohol menyebabkan jumlah darah berkurang dan meningkatkan angiotensin, iaitu hormon yang berkaitan dengan disfungsi ereksi.

4. Merokok dan arteri zakarIni adalah fakta bahawa merokok memberikan sumbangan terhadap perkembangan aterosklerosis, atau pengumpulan plak dalam arteri. Merokok boleh menyumbat arteri jantung, termasuk arteri yang mengisi zakar dengan darah selama tegang.

Bahan kimia beracun dalam asap rokok boleh merosakkan saluran darah yang boleh menyebabkan mati pucuk, menurut National Male Medical Clinics. Merokok juga boleh menyebabkan kerosakan rangkaian zakar yang akan memberi kesan pada kemampuan zakar untuk berfungsi secara normal.

5. Penurunan sensitiviti zakarPenurunan sensitiviti zakar munasabah berlaku kerana pertambahan usia, walaupun berapa banyak sensitiviti yang hilang tidak ditakrifkan. Menurut jabatan psikologi di University of Texas di Austin, penurunan libido berkaitan usia biasanya dikaitkan dengan penurunan tahap testosteron dan perubahan sensitiviti reseptor androgen. Sensitiviti mulai menurun pada usia 25 tahun dan penurunan paling tajam kelihatan pada lelaki antara usia 65 dan 75 tahun.

6. Ereksi pagi petanda zakar sihatJika lelaki masih mengalami nocturnal penile tumescence atau tegang pagi, ertinya zakarnya masih cergas. Otot zakar harus menerima oksigen melalui aliran darah yang menyebabkannya membesar dan menjadi tegang.

Jika lelaki tidak mengalami tegang seperti biasa, rangkaian zakar boleh menjadi kurang anjal dan mengecut, yang boleh membuat zakar memendek 1 hingga 2 cm.

7. Vasektomi tak menghentikan pengeluaran air maniLelaki boleh memilih vasektomi untuk mencegah pelepasan sperma ketika ia berejakulasi untuk menghilangkan risiko kehamilan, atau kerana alasan peribadi lain.

Selepas prosedur pembedahan, jumlah sperma secara berperingkat mulai menurun. 2 sehingga 3 bulan kemudian sperma tidak lagi hadir dalam air mani, menurut Medline Plus. Namun prosedur tersebut tidak menghentikan pengeluaran air mani. Ertinya, lelaki tetap boleh ejakulasi air mani tapi tanpa adanya sperma.

8. Zakar adalah rumah bagi bakteria

Kulit zakar adalah persekitaran yang ideal bagi bakteria untuk berkembang biak, tetapi jumlahnya bergantung pada sama ada lelaki tersebut bersunat atau tidak. Satu kajian dalam jurnal American Society for Microbiology, mencari lebih sedikit bakteria pada zakar lelaki yang disunat, berbanding dengan sampel yang diambil ketika mereka belum bersunat.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention atau CDC) menyatakan beberapa kajian mendapati sunat mengubah ekologi bakteria dari zakar, yang mungkin menjelaskan mengapa memotong kulup atau sunat mengurangkan risiko jangkitan HIV.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.