Alasan Wanita Muda Jatuh Cinta Pada Lelaki Tua

Hubungan kekasih antara lelaki dan wanita selalunya rumit. Wanita biasanya mencari lelaki yang lebih dewasa dan mantap, manakala lelaki mencari wanita yang masih muda dan cantik. Dalam beberapa kes, perbezaan umur di antara pasangan ada yang begitu menarik untuk diperhatikan.

kahwin lelaki tua

Wanita yang tertarik pada lelaki yang berusia jauh lebih tua dikatakan mempunyai Sugar Daddy Syndrome. Biasanya orang yang sinis menilainya kerana memandang masalah material, sedangkan yang berfikiran terbuka menganggap alasannnya kerana lelaki tua jelas lebih matang dan bertimbang rasa.

Sebenarnya ada beberapa sebab mengapa wanita boleh jatuh hati kepada lelaki yang umurnya jauh lebih tua.

1. Pendekatannya Lebih Halus
Lelaki yang lebih tua mungkin tidak seliar lelaki muda, tapi mereka pasti tahu helah mendekati wanita. Seiring dengan pengalaman hidup yang diperoleh, lelaki tua tahu bagaimana caranya menyanjung dengan puisi dan jenaka, membuat setiap detik begitu berkesan dan mempunyai daya tarikan yang tak dimiliki lelaki-lelaki muda.

2. Sikap Ayah
Lelaki yang lebih tua mempunyai aura menzahirkannya dan memberi teladan, sesuatu yang membuat wanita jatuh cinta seketika. Menurut teori psikoanalisis mengenai alam bahawa sedar, wanita melihat sosok yang kebapakan pada lelaki yang lebih tua. Bagi seorang wanita muda, ayahandanya adalah contoh tokoh pemimpin lelaki yang ideal.

3. Faktor Kedewasaan
Pada dasarnya, tidak ada batasan usia dalam hal asmara. Lelaki yang berumur 50 tahunan masih boleh jatuh cinta, bergantung kepada kualiti hubungannya secara keseluruhan. Lelaki muda cenderung lebih egois dan agresif, juga seringkali merasa insecure atau tidak selamat. Tapi setelah mencapai usia tertentu, lelaki cenderung lebih ingin berupaya membahagiakan dan mempertahankan cintanya.

4. Faktor Kewangan
Sebab ini adalah alasan klise sekaligus klasik. Lelaki yang lebih tua umumnya lebih stabil secara kewangan, sehingga mampu memanjakan pasangannya dengan berbagai macam hadiah dan pemberian. Tak ada seorangpun yang tidak menyukai hadiah tentunya. Lelaki tua juga sudah mempunyai pengalaman puluhan tahun dan sedia mengambil risiko.

5. Penuh Kejutan
Lelaki tua lebih besar kemungkinannya mengejutkan orang yang dicintai dengan bunga dan coklat, berbanding lelaki muda yang masih bergelut dengan urusannya sendiri.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.