Bersahabat dengan Isteri Kunci Kepuasan Seksual bagi Pasangan

Ada yang kata dua sahabat yang berkahwin akan mempunyai hubungan yang harmoni dan berkekalan. Senada dengan perkara itu, satu kajian menyatakan bahawa pasangan yang menghargai aspek persahabatan di dalam hubungan percintaan mereka akan mempunyai kehidupan seks yang lebih baik dan enggan berpisah.

Bersahabat dengan Isteri Kunci Kepuasan Seksual bagi Pasangan

Kesimpulan itu diperoleh selepas pasukan penyelidik dari Purdue University, AS meminta 190 responden yang menawarkan pasangan untuk mengisi dua borang soal selidik. Satu borang soal selidik dibuat untuk mengukur usaha peserta dalam meningkatkan aspek persahabatan dalam hubungan perkahwinannya seperti banyak berbual dan bergaul dengan pasangan, alih-alih bercinta.

Soal Selidik kedua difokuskan untuk mengetahui kualiti hubungan percintaan peserta atau seberapa puas responden terhadap kehidupan seksualnya serta seberapa besar komitmen peserta terhadap hubungan mereka apabila kajian dilakukan. Empat bulan kemudian, setiap peserta diminta menjawab dua kuesioner yang sama.

Hasilnya, rata-rata peserta mengalami penurunan rasa cinta, kepuasan seksual dan komitmen secara keseluruhan. Tapi bagi peserta yang menjunjung tinggi nilai persahabatan, keadaannya berbeza kerana besarnya rasa cinta, kepuasan seksual dan komitmen justeru meningkat sehingga sebanyak 19 peratus atau lebih.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa pasangan yang ‘berteman’ dengan baik juga lebih kecil peluangnya untuk berpisah atau bercerai.

“Faktanya, kajian kami menunjukkan bahawa orang-orang yang menilai seks terlalu tinggi atau sangat penting dalam suatu hubungan merupakan orang-orang yang paling kecil usahanya untuk mengekalkan kepuasan seksual dalam hubungan,” kata penyelidik Christopher Agnew, Ph.D. seperti yang dipetik dari menshealth, Isnin (18/2/2013).

Untuk itu, penyelidik menyarankan agar setiap pasangan cuba meluangkan masa selama 30 minit sehari untuk melepak bersama tapi bersikaplah selayaknya anda bergaul bersama sahabat, bukan bersama pasangan. Perkara itu bererti berbual dan tidak hanya menonton TV bersama.

Bahkan menurut Agnew, menganggap pasangan sebagai seorang kawan sahaja sudah cukup menguatkan suatu hubungan, baik di luar mahupun di dalam bilik tidur.

Selamat Mencuba!

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.