‘Buah zakar saya pecah kerana kerap Onani, apakah penyelesaiannya?’

Doktor, apa yang membuat buah zakar boleh pecah? Buah zakar saya pecah sebelah (dulu saya sering onani). Tapi baru ketahui pecah kira-kira setengah tahun yang lalu.

Yang ingin saya tanyakan adalah apa zakar yang pecah boleh normal kembali? Dengan cara bagaimana? Dan apakah akan mempengaruhi kesuburan atau tidak? Memandangkan 2 bulan lagi saya akan berkahwin. Satu lagi, apakah benar laki-laki yang pakai seluar dalam ketat boleh membuat sperma tidak subur aka mandul? Mohon jawabannya Doktor, Terimakasih.

buah zakarJawapan

Masih belum jelas apa yang anda maksudkan dengan ‘buah zakar pecah’. Dalam perspektif perubatan yang boleh terjadi adalah buah zakar yang meradang (orchitis), buah zakar yang membesar (hypertrofi testis) kerana tumor atau akibat hernia scrotalis, buah zakar yang mengecil (atrofi testis atau micro testis). Buah zakar yang pecah, dalam pengertian terkoyak, terjadi akibat luka tusukan atau kecederaan ringan disebabkan kemalangan.

Kesuburan lelaki bergantung pada jumlah, bentuk dan motiliti (pergerakan) sel spermatozoa. Walaupun berlaku ganjil bentuk buah zakar anda, bila jumlah, bentuk, motiliti spermatozoa anda masih normal, dan sel telur calon isteri anda baik, tetap akan menyuburkan kehamilan.

Seluar dalam terlampau ketat, mandi sauna terlampau lama, mencetuskan risiko suhu tinggi yang tidak selesa untuk kesuburan spermatozoa lelaki. – detikhealth

p/s: 😆 Hahaha… soalan pecah kepalo macam ni pun adooo.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.