Ganja untuk Kesihatan… biar betul?

Tahukah anda manfaat ganja untuk kesihatan? Pastinya anda sudah tahu ganja bukan? Tahukah anda kalau ganja ternyata mempunyai manfaat untuk kesihatan kita? Selain mempunyai kesan negatif dan dikategorikan sebagai barang terlarang, namun ternyata ganja mempunyai manfaat untuk kesihatan kita. Meski demikian, penggunaan ganja harus dibawah pengawasan doktor dan pihak berkuasa dan tidak boleh digunakan secara bebas.

ganja

Sebelum dihuraikan manfaat ganja untuk kesihatan, ada baiknya kita mengenal terlebih dahulu mengenai ganja itu sendiri. Ganja (Cannabis sativa syn. Cannabis indica) adalah tumbuhan penanaman penghasil serat, namun lebih dikenali kerana kandungan zat narkotik pada bijinya, tetrahidrokanabinol (THC, Tetra-Hydro-Cannabinol) yang dapat membuat penggunanya mengalami euforia (rasa senang yang berpanjangan tanpa sebab). Tanaman ganja biasanya dibuat menjadi rokok ganja. Tanaman ganja boleh mencapai ketinggian 2 meter, berdaun menjari dengan bunga jantan dan betina ada di tanaman berbeza (berumah dua). Mempunyai bunga yang kecil-kecil dalam kumpulan di hujung ranting.

1. Alzheimer
Berdasarkan kajian oleh Scripps Research Institute, ganja diketahui boleh melambatkan penyakit Alzheimer yang menyerang otak. Hasil ini juga telah diterbitkan dalam jurnal Molecular Pharmaceutics.

2. Kecemasan
Penyelidik dari Harvard Medical School mendapati bahawa ganja mempunyai kesan yang boleh membantu menenangkan kebimbangan seseorang. Tentu saja, hal ini hanya berlaku dengan penggunaan ganja dalam dos yang tepat. Penggunaan ganja dalam dosis tinggi juga berupaya memberikan kesan sebaliknya iaitu meningkatkan kecemasan dan fikiran paranoid.

3. Arthritis
Ganja diketahui boleh meredakan rasa sakit dan nyeri, serta keradangan yang berkaitan dengan penyakit arthritis.

4. Kanser
Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Molecular Cancer Therapeutics mendapati bahawa zat cannabidiol yang terdapat dalam ganja boleh ‘mematikan’ gen bernama “Id-1” yang digunakan sel kanser untuk merebak ke seluruh tubuh.

5. Sawan
Dalam sebuah kajian di Virginia Commonwealth University, penyelidik mendapati bahawa ganja boleh digunakan untuk menghentikan serangan epilepsi. Meski begitu, kajian ini baru dilakukan pada haiwan dan belum diuji pada manusia.

6. Glaucoma
Penyelidik ketika ini tengah membangunkan ubat baru dengan bahan dasar ganja untuk mengubati sakit yang disebabkan oleh glaucoma. Hal ini dilakukan penyelidik setelah mengetahui bahawa ganja berkesan untuk digunakan merawat keadaan glaucoma. Glaucoma merupakan keadaan yang meningkatkan tekanan pada bola mata dan boleh mencetuskan kehilangan kemampuan penglihatan.

7. Kesihatan paru-paru
Kajian dalam Journal of the American Medical Association mendapati bahawa ganja boleh meningkatkan kapasiti paru-paru. Hal ini bertentangan dengan kepercayaan banyak orang bahawa ganja boleh mengurangkan kapasiti dan keupayaan paru-paru.

8. Multiple sclerosis
Multiple sclerosis (MS) adalah penyakit yang menyerang saraf-saraf pusat seperti saraf otak, sumsum tulang belakang, dan saraf optik. Sebuah kajian yang dilakukan di Canadian Medical Association Journal mendapati bahawa cannabioids yang dijumpai dalam ganja boleh mengurangkan gejala dan rasa sakit yang disebabkan oleh MS.

9. Mual
Ganja mengandungi sekurang-kurangnya 60 bahan kimia yang disebut cannabinoids serta THC yang boleh memberikan kesan ‘melayang’ pada penggunanya. Meski begitu, dalam takaran dan cara yang tepat, THC juga boleh digunakan untuk mengatasi rasa mula, termasuk juga terdapat dalam ubat-ubatan yang boleh menyebabkan rasa mual.

10. Penyakit Parkinson
Penyelidikan yang diterbitkan dalam medPage Today mendapati bahawa ganja boleh digunakan untuk mengatasi gegaran dan meningkatkan kemampuan motorik pada pesakit yang terkena penyakit parkinson.

Itulah beberapa manfaat yang dimiliki oleh ganja untuk kesihatan. Ini bukan bererti anda boleh terus menggunakan ganja jika mempunyai salah satu penyakit di atas. Penggunaan ganja tetap harus melalui prosedur yang betul dan dalam dos yang sesuai juga untuk mendapatkan manfaatnya secara optimum serta mencegah kesan buruk yang boleh diberikan oleh ganja.

Ternyata masih ada manfaat positif yang diambil dari tanaman ganja. Tuhan menciptakan segala sesuatu baik adanya. Segala sesuatu diciptakan-Nya dengan maksud dan tujuan yang kadang tidak kita fahami. Semoga artikel ini bermanfaat bagi anda.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.