Kaki tak duduk diam punca alat lelaki susah nak tegang

Sindrom kaki tak mau diam bukan hanya membuat kita sukar tidur dan rasa tidak selesa. Menurut kajian, gangguan pada kaki ini mampu membuat seorang lelaki berisiko tinggi mengalami susah ereksi.

Orang yang mengalami sindrom kaki tak mau diam (restless leg syndrome) kerap merasakan untuk menggerakkan kakinya, seperti menendang-nendang atau ingin berjalan-jalan. Pakar mengaitkan keadaan ini dengan gangguan saraf, diabetes, atau kekurangan vitamin dan mineral.

Kaki tak duduk diam punca alat lelaki susah nak tegang

Dalam kajian terhadap 10,394 lelaki, diketahui bahawa sindrom kaki tak mau diam ternyata juga berhubungan dengan kemampuan ereksi.

Para peserta dalam kajian ini sebahagian adalah lelaki yang sihat dan sebahagian lain menderita sindrom kaki tak mau diam. Mereka diminta mengisi beberapa soalan tentang fungsi ereksi mereka.

Sekitar 23.4 % lelaki yang menderita sindrom kaki tak mau diam ternyata mengalami disfungsi ereksi. Bandingkan dengan gangguan sukar ereksi yang dialami lelaki tanpa sindrom kaki tak mau diam yang cuma 15.4 %.

Pakar mendakwa perkara tersebut berkait dengan kekurangan dopamin, yang memang banyak diderita lelaki yang menderita sindrom kaki tak mau diam. Dopamin adalah salah satu neurotransmiter yang berfungsi mengawal fungsi ereksi.

“Jika kadar dopamin rendah, boleh menyebabkan disfungsi ereksi,” kata Xiang Gao, ketua penyelidik dari Harvard Medical School.

Gao menambahkan, sindrom kaki tak mau diam boleh menjadi penanda risiko gangguan ereksi.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.