Kesan STRES Pada Kehidupan Seks Lelaki dan Wanita

Terdapat pelbagai perkara dalam kehidupan yang boleh membuat seseorang mengalami stres. Mulai dari masalah kehilangan pekerjaan, kewangan, kehilangan ahli keluarga, keretakan dalam perkahwinan dan cabaran hidup yang lain semua boleh membuat seseorang kehilangan ghairah bercinta.

Tentu sukar untuk merasa ghairah, apabila anda merasa bimbang soal bagaimana harus membayar bil atau mengatasi masalah keluarga yang lain. Ghairah seks yang hilang saat ada permasalahan hidup ini umum dialami pasangan.

Lelaki dan wanita punya respon yang berbeza apabila harus bercinta dalam keadaan stres. Wanita biasanya kehilangan libidonya saat mereka stres. Tapi lelaki menggunakan seks untuk menyembuhkan stres yang dialami.

Saat seseorang mengalami stres, level hormon testosteronenya menurun. Orang yang kehilangan ghairah seksnya kerana stres biasanya akan mencari pelampiasan pada alkohol, merokok, makan atau hal-hal lain yang memberi kesan buruk pada kesihatan. Semua itu pada akhirnya malah membuat keadaan orang tersebut semakin buruk.

Bagi anda yang tengah stres, seperti dikutip dari live strong, disyorkan untuk bersenam atau mempelajari teknik relaksasi seperti yoga. Orang yang stres sebaiknya juga tidur cukup dan makan makanan sihat agar keadaan kesihatannya tidak semakin memburuk.

Saat stres, sebaiknya anda juga jangan mengelakkan seks. Keintiman dengan pasangan justru boleh mengurangkan stres tersebut. Kajian yang diterbitkan di Psychosomatic Medicine, Oktober 2008 membuktikan, bercinta boleh menurunkan tingkat stres kerana masalah di pejabat. Dalam kajian itu, penyelidik mengambil air liur dan merakam mood serta aktiviti 51 responden yang merupakan pasangan bekerja. Kajian ke atas mereka dilakukan beberapa kali dalam sehari selama enam minggu.

Hasil kajian menunjukkan, semakin intim pasangan, semakin rendah juga kadar kortisol, hormon yang menyebabkan orang stres. Pasangan yang mempunyai hubungan positif dengan kehidupan seks yang sihat juga boleh menghadapi tekanan yang lebih baik.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.