Lelaki ‘Jantan’ Ternyata Lebih Mudah dijangkiti virus

Lelaki dengan ciri-ciri ‘jantan‘ biasanya menjadi idola para wanita. Apalagi jika disokong dengan fizikal yang macho dan wajah yang tampan dan rupawan. Namun hati-hati, lelaki-lelaki tersebut ternyata lebih terdedah diserang virus.

Lelaki 'Jantan' Ternyata Lebih Mudah dijangkiti virus

Penyelidik dari Stanford University mendedahkan bahawa lelaki-lelaki tersebut ternyata mempunyai kadar hormon testosteron yang lebih tinggi dari pada lelaki kebanyakan. Perkara ini membuat sistem kekebalan tubuh mereka menjadi lebih lemah daripada lelaki umumnya. Namun keadaan tersebut tidak ditemui pada lelaki dengan hormon testosteron yang rendah.

Memang sudah diketahui sejak lama bahawa lelaki cenderung terkena kesan yang lebih teruk jika dijangkiti bakteria, virus, kulat, dan parasit. Lelaki juga mempunyai respon tubuh yang lebih lemah terhadap vaksi influenza, demam kuning. campak, hepatitis dan penyakit lain.

Namun sebaliknya, wanita mempunyai sistem imuniti yang lebih kuat kerana tingginya protein yang memberi isyarat tentang adanya jangkitan pada sel-sel tubuh. Lebih lanjut, kajian sebelumnya yang dilakukan pada binatang menunjukkan bahawa testosteron menghalang pemberian isyarat tersebut, sehingga menyebabkan adanya peranan yang berlawanan antara hormon tersebut dan sistem imuniti tubuh.

Meski begitu, hubungan antara testosteron dan sistem imunisasi ternyata lebih kompleks. Testosterone nampaknya hanya bertindak balas pada gen tertentu, yang menyebabkan tidak adanya hubungan antara level antibodi yang lebih tinggi dengan kekuatan respon sistem imuniti tubuh terhadap jangkitan.

“Ini adalah kajian pertama yang menunjukkan ada kaitan yang jelas antara level testosteron, ekspresi gen, dan respon sistem imuniti pada manusia. Perkara ini mungkin perlu diperhatikan oleh para pengguna testosteron di luar sana,” ujar Mark Davis, Pengarah Stanford Institute for Immunity Transplantation and infection.

Kajian ini bermula pada tahun 2008 dengan menganalisis sampel darah yang diambil daripada peserta vaksin. Seterusnya, penyelidik menggunakan teknologi paling unggul untuk menyemak puluhan ribu berubah-ubah, seperti peredaran protein pemberi isyarat pada sistem imuniti dan bermacam-macam bentuk sel darah.

Hasil kajian tersebut menunjukkan bahawa testosterone mempengaruhi sekumpulan gen dalam sistem imuniti yang dikenali dengan nama “Module 52”. Dalam prosesnya, kadar testosteron yang besar mencetuskan aktifasi gen-gen tersebut sehingga meminimumkan pengeluaran antibodi virus.

Davis mendedahkan bahawa memang testosteron seakan melemahkan lelaki. Padahal testosteron jugalah yang menghasilkan kekuatan dan kejantanan yang disimbolkan dengan otot, misai dan janggut, dan toleransi yang lebih besar pada risiko.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.