MANDUL… Penyebab Ketidaksuburan Lelaki

Biasanya, jika setelah 1 tahun berkahwin pasangan suami isteri belum juga dikurniakan anak, doktor akan menyarankan satu siri pemeriksaan. Jika sudah diketahui masalahnya, maka tindakan rawatan boleh fokus diarahkan ke punca ketidaksuburan laki-laki dan perempuan.

Jika itu yang terjadi, jangan segan untuk segera merujuk kepada doktor sakit puan. Di sana calon ibu dan bapa akan menjalani beberapa ujian. Jika hasil ujian isteri dan suami normal, maka isu ketidaksuburan tidak perlu jadi topik perbincangan.

Suami atau Isteri Boleh Sama-sama Tidak Subur

Ketika masalah datang, sebagai manusia kita sering cuba mencari kambing hitam. Begitu juga semasa menunggu kehamilan. Anda mula berfikir apakah sulitnya mendapatkan keturunan kerana kesalahan anda atau pasangan? Memang perempuan cenderung menyalahkan diri sendiri jika disinggung masalah penyebab ketidaksuburan laki-laki dan perempuan. Tapi faktanya, kira-kira 35-40% daripada kes-kes kemandulan ditemui pada lelaki, dan 35-40% ditemui pada perempuan. Satu-satunya cara untuk tahu penyebab adalah anda bersama suami menjalani ujian.

Selain itu ternyata ada tanda-tanda amaran yang boleh membantu meneka perihal penyebab ketidaksuburan laki-laki dan perempuan sebelum berkunjung ke doktor.

PENYEBAB UMUM KETIDAKSUBURAN (kemandulan) LELAKI

Apabila sumber masalah terletak pada si lelaki, pencetus paling umum terjadi adalah masalah sperma (sperm disorder), seperti jumlah sperma yang rendah (kurang dari 20 juta sel sperma dalam 1 ml cecair sperma / simen), motiliti (ketangkasan dan daya gerak) sperma rendah , atau berkurangnya pengeluaran sperma. Sebahagian besar daripada masalah ini boleh dicetuskan oleh beberapa faktor berikut:

Umur

Bilangan sperma pasangan mungkin tidak berkurang, tapi spermanya mula kehilanggan motiliti di sekitar umur 40. Kurangnya kelincahan sperma akan dapat dilihat pada kemampuannya masuk ke saluran indung telur untuk melakukan persenyawaan nantinya.

Masalah sistem imun

Keadaan daya tahan tubuh yang rendah boleh mempengaruhi pada motiliti dan kemampuan sperma untuk masuk ke dalam ovari. Dengan kata lain, sistem imun yang buruk memberi kesan buruk pada kesuburan lelaki.

Masalah berat badan

Berat badan tubuh lelaki yang terlalu berat akan mempengaruhi pada kualiti dan bilangan sperma. Semakin gemuk seorang lelaki, maka semakin sedikit pula jumlah sperma yang mereka keluarkan saat ejakulasi. Lelaki dengan berat badan normal mengeluarkan sperma dengan jumlah rata-rata 3.3 ml saat ejakulasi, sedangkan lelaki obesiti rata-rata hanya mengeluarkan 2.8 ml. Plus, kelebihan berat juga akan memberi kesan kepada kelincahan sperma masuk dan membuahi telur. Kajian tahun 2009 oleh WHO mendapati fungsi testis dan jumlah sperma subur pada lelaki obesiti lebih rendah berbanding lelaki dengan berat badan yang sesuai. Jadi sangatlah penting untuk menjaga berat badan ideal pasangan anda.

STD (Sexually Transmitted Diseases)

Penyakit kelamin yang tidak dirawat boleh memberi kesan buruk pada masalah transpotasi sperma ke saluran induk telur, tetapi keadaan ini boleh diperbaiki jika ada rawatan yang tepat dan sempurna.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.