Pendakwah Terkenal Rogol, Siksa dan Bunuh Anak Perempuan Berumur 5 tahun…

Seorang pendakwah terkenal di Arab Saudi yang dituduh merogol dan mendera anak perempuannya, yang berumur 5 tahun, diisytiharkan bebas selepas membayar denda.

Fayhan al-Ghamdi didakwa kerana membunuh anak perempuannya Lama, yang menerima pelbagai kecederaan termasuk tengkorak pecah, tulang rusuk patah, lengan kiri patah dan lebam serta terbakar.

Pendakwah Terkenal Rogol, Siksa dan Bunuh Anak Perempuan Berumur 5 tahun
Pekerja sosial juga berkata budak itu telah dirogol berulang kali.

Fayhan al-Ghamdi sendiri telah mengakui, beliau menggunakan rotan dan kabel yang membawa kecederaan dan lebam pada anaknya. Dia meragui keperawanan anak perempuan berusia lima tahun.

Bukannya menerima hukuman mati atau penjara seumur hidup, al-Ghamdi Fayhan hanya merasa dihukum penjara selama beberapa bulan, sebelum hakim membenarkan beliau membayar denda atau dikenali sebagai ‘wang darah’.

Fayhan al-Ghamdi, terkenal di Arab Saudi kerana kerap muncul di TV, berkata ia bersetuju untuk membayar denda sebanyak 31,000 pound kepada ibu Lama.

Wang sebagai pampasan bagi kematian Lama, ini mengikut undang-undang Islam. Wang juga hanya separuh yang akan dibayar untuk lelaki.

Walaupun sistem perundangan di Arab Saudi adalah sangat keras, bapa yang membunuh anaknya di negara ini tidak boleh dihukum, serta suami tidak boleh disabitkan membunuh isteri-isteri mereka.

Bantahan terhadap tindakan undang-undang mengenai kes itu semakin meluas, dan kini nampaknya Twitter dengan hashtag # AnaLama (yang bermakna saya lama). Laporan tempatan mengatakan kemarahan awam di Arab Saudi juga semakin meningkat dan pihak berkuasa telah berkata mereka akan mewujudkan hotline 24-jam untuk mengambil panggilan mengenai penderaan kanak-kanak.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.