Pentingkah Masa Yang Lama Di Dalam Berhubungan Seks?

Tempoh ketika melakukan hubungan seks boleh menjejaskan kualiti hubungan seks tersebut secara keseluruhan. Hubungan seks yang baik dan berkualiti tidak harus dilakukan dalam tempoh yang lama. Kenyataannya, sebahagian wanita agak terganggu dengan masa hubungan seks yang terlalu lama.

Pentingkah Masa Yang Lama Di Dalam Berhubungan Seks

Di lain pihak, tempoh hubungan seks yang terlalu cepat atau CEPAT PANCUT juga boleh membuat anda menjadi tidak puas. Untuk itu, anda perlu mengetahui berapa lama masa anda bercinta secara ideal sehingga anda dapat mencapai orgasme secara optimum.

Dari satu survey yang dilakukan para penyelidik, fakta bahawa hubungan seks yang sesuai seharusnya mempunyai tempoh antara 3 hingga 13 minit. Hasil ini sudah diterbitkan dalam pelbagai jurnal mengenai kesihatan dan seks. Menetapkan tempoh berhubungan seks boleh membantu anda dan pasangan mencapai kenikmatan secara berkesan.

Namun demikian, ditambah fakta lain dalam hasil kajian itu. Adapun tempoh berhubungan intim yang disebutkan di atas, 3 hingga 13 minit, belumlah termasuk tahap foreplay atau pemanasan. Kenyataannya, foreplay pada masa berhubungan seks mungkin memerlukan masa yang lebih lama daripada sekadar berhubungan seks saja.

Bagi perempuan, foreplay atau tahap pemanasan dalam berhubungan seks merupakan kunci kejayaan hubungan seks. Hal ini disebabkan kerana pada umumnya, perempuan lebih susah untuk dibangkitkan ghairah seksnya berbanding laki-laki. Permasalahannya, tidak semua laki-laki memahami pentingnya foreplay dalam berhubungan seks.

Untuk itu diperlukan komunikasi sebelum dan semasa berhubungan seks. Perbualan yang intim akan dapat mencetuskan terjadinya foreplay yang berkesan. Demikan halnya dengan sentuhan serta belaian yang anda berikan pada pasangan. Jika pasangan anda kelihatan terburu-buru dan ingin segera memulakan, berikanlah isyarat bahawa anda mengambil masa yang lebih lama pada tahap foreplay.

Selain itu, pakar juga sepakat jika hubungan seks yang dilakukan dengan tempoh 1 hingga 2 minit boleh dikategorikan sebagai hubungan seks yang terlampau cepat. Hal ini juga boleh membuat anda terganggu dalam mencapai orgasme. Oleh kerana itu, sangat disarankan untuk melakukan hubungan seks dalam keadaan yang selesa sehingga anda tidak perlu untuk tergesa-gesa.

Berbeza dengan laki-laki, perempuan boleh mencapai orgasme berkali-kali. Oleh kerana itu biasanya perempuan lebih kuat bertahan ketika melakukan hubungan seks. Di lain pihak, anda juga perlu memperhatikan kemampuan pasangan anda dalam berhubungan seks. Apabila pasangan anda tidak boleh melakukan hubungan seks dalam tempoh yang lama, anda harus membantu pasangan anda dalam merungkaikan masalah ini.

Untuk membantu pasangan anda agar mempunyai kemampuan berhubungan seks yang lama, anda boleh menganjurkannya untuk bersenam secara teratur. Meminta pasangan anda untuk berhenti merokok juga boleh membantu prestasi pasangan anda saat berhubungan seks. Selain itu, membantu pasangan anda mengatasi stress yang dialami juga sangat berperanan dalam memperbaiki kemampuannya ketika berhubungan seks.

Makanan juga merupakan kunci penting yang harus anda perhatikan jika anda ingin pasangan anda boleh berhubungan seks lebih lama. Makanan yang mengandungi banyak protein terbukti dapat meningkatkan stamina pasangan anda sehingga dapat berhubungan seks lebih lama. Melakukan banyak variasi gerakan saat berhubungan seks juga boleh melanjutkan tempoh hubungan seks yang anda lakukan bersama pasangan.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.