Terjah! Faktor yang membuat lelaki ‘kalah’ di ranjang.

Pancutan pra matang mungkin akan menghantui untuk kebanyakan lelaki, sekaligus jadi masalah seks yang cukup umum. Selain kerana keadaan kesihatan, ada banyak faktor yang membuat lelaki ‘kalah’ di ranjang.

pancutan pra matangPancutan awal terjadi ketika seorang lelaki berejakulasi lebih cepat dari yang ia atau pasangannya inginkan. Faktor psikologi dan biologi boleh memainkan peranan dalam keadaan ini. Walaupun banyak lelaki merasa malu untuk bercakap mengenainya, pancutan awal adalah keadaan umum dan boleh dirawat.

Penyebab pasti pancutan terlalu cepat tidak diketahui. Keadaan ini pernah dianggap hanya psikologi, tapi kini para pakar menyimpulkan ejakulasi awal lebih rumit dan melibatkan interaksiĀ kompleks dari kedua-dua faktor psikologi dan biologi.

Penyebab psikologi

1. Situasi di mana lelaki mungkin bergegas untuk mencapai klimaks (takut diketahui)

2. Perasaan bersalah yang meningkatkan kecenderungan lelaki untuk terburu-buru menyelesaikan hubungan seksual

3. Mati pucuk. Lelaki yang cemas tak boleh ereksi atau tak mampu mempertahankan ereksi selama hubungan seksual boleh membentuk pola bergegas untuk ejakulasi, yang boleh sukar untuk berubah.

4. Kecemasan. Banyak lelaki dengan ejakulasi awal juga mempunyai masalah dengan kecemasan, baik secara khusus tentang prestasi seksual atau berkaitan dengan masalah lain.

5. Stres. Regangan emosional atau mental dalam setiap bidang kehidupan boleh memainkan peranan dalam ejakulasi awal, mengehadkan kemampuan lelaki untuk berehat dan fokus selama hubungan seksual.

6. Masalah hubungan dengan pasangan.

Penyebab biologi

1. Kadar hormon yang tidak normal
2. Tahap kimia otak tidak normal yang disebut neurotransmiter
3. Aktiviti refleks tidak normal dari sistem pancutan
4. Masalah tiroid tertentu
5. Keradangan dan jangkitan pada prostat atau uretra
6. Kerosakan sistem saraf akibat pembedahan atau trauma
7. Sakit dari ubat tertentu yang digunakan untuk merawat masalah kesihatan mental

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.