Zakar Lelaki Muda ‘Lemah’ Apabila Bercinta Sudah Pasti Disfungsi Ereksi?

Bagi lelaki, kemampuanzakar untuk tegang memang memegang peranan penting ketika tengah bercinta, apalagi untuk lelaki muda yang baru saja berkahwin. Namun terkadang, ketika zakar dirasa lemah, tidak kurang lelaki muda yang menyangka dirinya menghadapi difungsi ereksi (DE). Padahal, belum tentu.

zakar lemah_mati pucuk

Bagi lelaki muda memang ada yang mempunyai zakar dengan kemampuan ereksi tidak optimum. Sehingga, mereka sukar mempertahankan ereksi.

“Ereksi yang tidak optimum boleh disebabkan kerana Prostat yakni jangkitan atau keradangan pada kelenjar prostat walaupun keadaan ini jarang ditemui pada lelaki dengan usia yang agak muda.

Perkara lain yang kemungkinan terjadi adalah mati pucuk sementara yang disebabkan penurunan kecergasan fizikal dan psikologi misalnya kerana stres. Lebih lanjut, kemampuan zakar untuk tegang juga boleh dipengaruhi penyakit kronik yang dialami si lelaki.

Misalnya diabetes, darah tinggi, dan kolesterol tinggi. Baik, agar lelaki boleh mempertahankan pendirian beliau, ada cara semulajadi yang boleh dilakukan tetapi memerlukan cukup lama masa pastinya.

Cara tersebut antara lain rutin melakukan latihan fizikal, memenuhi pengambilan pemakanan seimbang, mendapat tidur yang cukup sekurang-kurangnya lapan jam, dan penggunaan ubat herba misalkan Syberian Gingseng.

“Pemakaian cock ring juga boleh mengganggu kemampuan tegang zakar ketika terjadi gangguan aliran darah pada corpus-cavernosum, bahagian penting dalam rongga batang zakar untuk membendung darah agar boleh tegang.

Cock ring adalah cincin yang dipasang pada pangkal zakar dan didakwa boleh membuat tegang lebih lama dengan mengekalkan jumlah darah yang mengalir pada zakar.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.